úterý 17. května 2011

AZ kvíz

Upozornění:  Toto je druhá verze článku, protože první verzi smazala nějaká zatracená chyba na Bloggeru. Doufám, že je alespoň z poloviny tak vtipně okouzlující a zároveň inteligentně provokativní jako verze první, navždy ztracená v cloudu.

AZ Kvíz je fenomén. Patrně jediný obecně uznávaný pořad ČT Brno, který z televize pronikl nejen do společenských her (ať už stolních nebo počítačových), ale hlavně do kolektivního podvědomí. Existuje o něm například písnička, ve které najdete znepokojující symboliku,

PSH, WTF?

které se ovšem nebudeme věnovat. Na tomto popkultním fenoménu nás nebude zajímat jeho pop-stránka (tudíž žádná pěstební dělnice nebude), té se celkem důkladně věnuje tento článek, my budeme pochopitelně rozebírat stránku okultní, takže čekejte jen celkem nudnou symboliku, odkazující ke starému Egyptu a jeho mytickým vládcům.

AZ kvíz od A do Z

AZ zahrnuje celek tak říkajíc "od A do Zet". Zvláště pak celek jako jméno Boha, kde Bůh je symbolem souhrnu všeho poznání. Stejný obrat je obvyklý i v ostatních abecedách a například v rabínské literatuře se tak můžeme setkat se rčením "plnit Zákon od alef א po tav ת". V Bibli, kde se používala řečtina, se pak setkáváme s asi nejznámější variantou, alfou A a omegou Ω.

Já jsem Alfa i Omega, praví Aleš Zbořil, ten, který jest a který byl a který přichází, Všemohoucí.


Scéna pořadu je jednoduchá. Uprostřed září pyramida, rozdělená na 28 polí, patrně v upomínku délky Osiridovy vlády nad Egyptem, jež trvala 28 let. Po jejich stranách stojí dva soutěžící jako Jachin a Boaz tohoto Šalamounova chrámu brněnské televize.


Pyramida poznání

Pyramida je vůbec oblíbené téma soutěží České televize. Krom AZ kvízu nelze nevzpomenout soutěž invenčně nazvanou Pyramida. V ní familiérní faraón moderátor Petr Horký (případně Pavel Soukup) nechával šest poddaných soutěžících stavět pyramidu. Je sice pěkné, že soutěžících bylo šest jako rabínů z Robožida a stavba pyramidy je prastarý a srozumitelný symbol duchovního růstu, osobně mně ale jistá subtilnost symboliky AZ kvízu vyhovuje více.

Eva Machourková pózuje před soutěžní tabulí

Úkolem soutěžících je propojit tři strany pyramidy, čehož mohou dosáhnout díky svému poznání. Trojúhelník pyramidy zde symbolizuje trojjedinost Boží, ta je dnes v křesťanství prezentována trojicí Otce, Syna a Ducha Svatého, původní Svatou trojici ale tvoří Otec, Matka a Dítě, v Egyptě reprezentováni Osiridem, Isis a Horem, v křesťanství pak Josefem, Marií a Ježíšem. Spojení tří stran pyramidy je pak symbolickým obsáhnutím Božího poznání pomocí propojení jeho třech aspektů.

Jedna ze strategií řešení AZ kvízu

Není těžké uhodnout, kdo je kdo. Aleš "AZ" Zbořil a Eva Machourková představují božský pár, jejich syn-učedník na cestě k zasvěcení-Ježíš-Horus je pak představován dvojicí soutěžících. Dva Ježíšové není nikterak nové téma (viz např Rudolf Steiner), jeden musí symbolicky zemřít, aby druhý mohl dosáhnout Boží Moudrosti-postoupit do dalšího kola a vyhrát oblíbenou Encyklopedii jedovatých hadů na Novojičínsku.

Tento mýtus má samozřejmě nespočet variant, v tomto kontextu například nelze nevzpomenout příběh o Sfinze. Ta kladla kolemjdoucím zvídavé otázky a který poutník správně neodpověděl, byl rozsápán. Toho se od Evy Machourkové patrně nedočkáme - jakkoliv bychom to některým soutěžícím jistě přáli - na druhé straně nehrozí, že by ji novodobí Oidipové shodili do moře.

Sfinga před Velkou pyramidou v Gíze, Egypt

Závěr

AZ kvíz, který se navenek tváří jako celkem fádní přehlídka těch největších exotů od Květáka po Jarmilu, tak v několika rovinách představuje příběh osobního duchovního růstu, svojí symbolikou odkazující až mystériím starověkého Egypta. Přejme tedy AZ kvízu, aby jeho Zep Tepi trval nejméně stejně dlouho jako původní První Čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat